marți, 21 iulie 2009

Ce spune limbajul corpului despre tine?

Exista numeroase forme de comunicare care se completeaza reciproc pentru a transmite un anumit mesaj, unul din ele, poate printre cele mai importante este limbajul corpului. Am fost uimita sa aflu cate lucruri transmit despre tine pana si cele mai discrete gesturi.
Veti spune ca un cunoscator normal ca le observa dar asta nu inseamna ca o persoana neavizata poate primi aceste mesaje. Nimic mai fals. In general mesajele corporale sunt prelucrate la nivel de subconstient, nivel unde se formuleaza si un raspuns adecvat mesajului receptionat. Inca nu detin toate informatiile dar cateva din cele care mi-au ajuns la... ochi in cazul asta, sunt urmatoarele mici detalii care va tradeaza:

Persoane submisive vs. persoane dominatoare:

  • Persoanele submisive tind sa stea cu picioarele sub scaun sau cat mai departe de interlocutor pentru a nu parea o amenintare, acestea sunt persoanele cel mai usor de manipulat.
  • Intr-o conversatie se poate detecta neincrederea prin observarea pozitiei bratelor: bratele incrucisate trimit un mesaj de defensiva pe cand gesturile largi o atitudine degajata, increzatoare si receptiva.
  • Mainile in soduri, eventual dublate de o pozitie ferma (cu greutatea egal distribuita pe ambele picioare) este un semnal de agresivitate si dorinta de a domina.Mainile duse la spate arata o persoana care se doreste complet inofensiva, foarte receptiva la sugestii.Pozitia care o adopti cand stai in picioare este de asemenea plina de informatii. O pozitie ferma intr-un grup, acompaniata de o postura dreapta, increzatoare, stabileste "seful" grupului in subconstientul celorlalti.

Pulsul conversatiei:

  • Daca o persoana sta cu greutatea pe un picior exista doua interpretari: fie vrea sa "scape" din situatia in care se afla, caz in care piciorul opus celui de sprijin va indica directia in care planuieste sa plece, fie este interesat de o anumita persoana din grup, caz in care piciorul liber va fi orientat in directia ei.
  • Inca un semnal clar ca interlocutorul considera conversatia cam plictisitoare este tendinta de a "fugi". Picioarele tind sa imite fuga iar privirea cauta o iesire sau revine periodic la ea. Acestea doua sunt semne ca ar cam trebui sa schimbi subiectul sau sa inchei conversatia cu totul.
  • Daca este de acord cu tine cel mai des te va privi atent, va da din cap in semn de aprobare si va avea corpul inclinat in directia ta pentru a-ti oferi toata atentia. Acestea sunt semne si ca nu vrea sa preia rolul de vorbitor si prefera sa asculte.
  • Totusi trebuie sa fii atent la frecventa aprobarii, daca este ridicata, insotita de o stare de agitatie atunci este evident ca ar dori sa preia rolul de vorbitor asa ca incearca sa iti transmita ca a inteles si ca ar trebui sa grabesti finalizarea ideii.O persoana care sta cu picioarele incrucisate spune ca nu ar dori sa plece din contextul respectiv.

Atractia sexuala

  • Se spune ca imitatia este cel mai sincer compliment, in cazul imitarii pozitiei interlocutorului de sex opus, eventual o copiere "in oglinda" a limbajului corpului sunt semnale de atractie sexuala. Cel mai des se observa la cuplurile care sunt impreuna de ceva timp o tendinta de a se sincroniza in reactii, pozitii ale corpului, etc.
  • O tehnica de a verifica daca o persoana este atrasa sau nu de tine este "avans si retragere". Pe scurt, in timpul unei conversatii fa un pas spre interlocutor/interlocutoare, ca si cum ai vrea sa subliniezi o idee dupa care retragete eventual cu un pas mai departe. Daca persoana este interesata atunci subconstientul va percepe vidul creat in spatiul personal si va avea tendinta sa te urmeze pentru a diminua respectivul gol.
  • Pozitia corpului poate trada interesul dupa o alta regula destul de simpla, eu am retinut conceptul in termeni de fizica: barbatul e ca un gaz, femeia ca gheata. Barbatul in general cand vrea sa cucereasca o femeie are tendinta de a incerca sa ocupe cat mai mult spatiu de aceea veti observa ca isi va indrepta spatele, va intinde bratele, etc. O femeie in schimb va incerca intuitiv sa ocupe cat mai putin spatiu, cu alte cuvinte ai senzatia ca se contracta.
  • Desi toate aceste semne sunt controlabile exista totusi o reactie chimica a corpului care tradeaza cel mai mult interesul sexual: dilatarea pupilelor. In momentul cand privim persoana care ne place automat pupilele noastre se vor dilata, reactie care nu poate fi controlata. Obiceiul femeilor de a incrucisa picioarele a pornit de la efectul vizual al pozitiei, si anume cel de alungire.

Trasaturi fizice

  • Studiile arata ca persoanele cu inaltimea peste medie sunt considerate mai inteligente si increzatoare astfel ca acced mult mai usor la pozitii de conducere.
  • Persoanele mai scunde sunt vazute ca lipsite de aparare si creeaza nevoia de a le proteja.
  • Ochii mari si pupilele dilatate sunt considerate foarte atragatoare pentru ca accentueaza inofensivitatea respectivei persoane. In trecut era folosita matraguna, in cantitati mici pentru a dilata pupila denumirea ei fiind belladona. Ochelarii de vedere au acelasi efect prin marirea ochilor.
  • Daca tot am pomenit ochelarii trebuie mentionat ca ochelarii purtati pe cap fac persoana mai atragatoare pentru ca sugereaza lipsa de aparare. Explicatia sta in evul mediu si armurile purtate de cavaleri, gestul de a ridica ochelarii fiind foarte similar cu cel de ridicare a protectiei pentru ochi de la armura.
Tineti minte: cuvintele constituie doar 10% din mesajul transmis intr-o conversatie.

Un comentariu:

mina spunea...

Schimb link? Interesant ceea ce ai scris!


adresa mea: minerva_ro@yahoo.ca
Blogul meu:http://www.sexyflav.blogspot.com
mersi...O zi buna!